[Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Discuss, get help with, or post new modifications, graphics or related tools for Locomotion in this forum.

Moderator: Locomotion Moderators

User avatar
Illegal_Alien
Tycoon
Tycoon
Posts: 7824
Joined: 29 Sep 2004 20:07
Location: Kingdom of Far Far Away
Contact:

[Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Illegal_Alien » 08 Mar 2010 08:46

Please keep the 3D program discussions here, including some help questions about it. Makes it a bit more cleaner. now we got 5 topic about it or something like that.
:: Looking for the Locomotion section? Scroll down on the forum index or click here. :: See all releases in Locomotion section? Clicky here! :: Click here for the best tool ever! :: .datCrawler try it! ::
Following roadmap for releases: Whats a roadmap?
Releases of LocoTrains can be found by checking the posts of: LocoTrains - Goold old AMI Trains member of the first hour.
I have Private Messaging disabled, because of the stupid questions i get in my PM box.
Want to talk to me? Get on the #tycoon and #locomotion channel on OFTC thingy. :: Evolution of men: Loosing more braincells, everytime you post...

X.G.fr0sty
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 675
Joined: 20 Nov 2005 12:10
Location: Australia; Melbourne

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by X.G.fr0sty » 08 Mar 2010 08:48

Blender tutorials

Basic Sketch-up tutorials

-----------
Can we sticky this?
Image

User avatar
Badger
Tycoon
Tycoon
Posts: 7032
Joined: 10 Sep 2006 19:12
Location: Adwick-Le-Street.

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Badger » 08 Mar 2010 15:45

BlenderUser wrote: Can we sticky this?
Done, lets keep this as on-topic as possible.
|||| My OTTD/TTDP pics ||||Currently slighty obsessed with getting Platinum Trophies||||Retired moderator||||

User avatar
Plastikman
Tycoon
Tycoon
Posts: 3941
Joined: 24 Dec 2005 03:14

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Plastikman » 08 Mar 2010 19:09

pikkabird wrote:Camera Setup in 3dsm:

Camera is looking at the world origin.
Camera is in Orthographic Projection (so, no perspective).
Camera is equidistantly positioned to the left and to the front of the origin (so, looking at the origin at 45 degrees.
Camera is raised to look down at the origin. The downward angle is 30 degrees from horizontal

Dummy (Helper) Setup in 3dsm:

Tilt dummy, at the world origin.
Rotation dummy, slightly below the tilt dummy.

The tilt dummy is attached to the rotation dummy. The vehicle to be rendered is attached to the tilt dummy, and is positioned above the origin (as if the origin is ground or rail level).

Render Sequences

This is the full render sequence of 184 sprites for an non-animated locomotive with bogie:

Sprites 0-63
Tilt is 0 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 64 frames.
These are the level sprites.

Sprites 64-67
Tilt is 6 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 4 frames.
These are the transition-to-decending sprites.

Sprites 68-71
Tilt is -6 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 4 frames.
These are the transition-to-climbing sprites.

Sprites 72-103
Tilt is 12 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 32 frames.
These are the decending slope sprites.

Sprites 104-135
Tilt is -12 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 32 frames.
These are the climbing slope sprites.

Sprites 136-151
Tilt is 0. Rotate 360 degrees clockwise over 16 frames.
These are the level bogie sprites.

Sprites 152-167
Tilt is 12 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 16 frames.
These are the decending slope bogie sprites.

Sprites 168-183
Tilt is -12 degrees. Rotate 360 degrees clockwise over 16 frames.
These are the climbing slope bogie sprites.
North American sets and then some...
US SET Ver 3.1.0 updated ~ Amtrak Pack 3.1.0 ~ US Passenger/Metro Set 3.1.0 updated~ Auto Factory 2.6 ~ VIA Rail Pack ~ LTD ED1 Conrail Alcos ~ LTD ED2 NJ Transit ~ DBR E60 ~ TGV Duplex ~ Umbrella Corp. ~ Comboios de Portugal~ Dekosoft UP/BN/BNSF Sets ~ ICE // MegaPack = 1.0.3.
Image
Image
Image
My Trains are made from 100% recycled electrons!

X.G.fr0sty
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 675
Joined: 20 Nov 2005 12:10
Location: Australia; Melbourne

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by X.G.fr0sty » 09 Mar 2010 11:14

Plastikman; thanks for that.

Oh; tip; SketchUp

When importing an image to outline (When you start); just add the image, and if you know the size of any part in the model, use the "measuring tape" tool; and measure it, then once you finnish, click to log in that measure, type in the true measurement; you will then be asked if you want to change the size; click yes.

Now, the whole image will be to true life size :tongue:

-------------

if size is a problem (No pun intended Plastikman :P );Highlight the problem area and press the "s" key on your keyboard; your area will then have a box with 18 green boxes; just click on them, and in your measurement box, the ratio will show, and you can change it here.

That tip also works when converting sides, from a right hand drive to a left hand drive(If you drive on the wrong side of the road); just change the ratio to -1.00; or just drag the green boxes to the other side; and bingo.
Image

User avatar
Opan
Chairman
Chairman
Posts: 856
Joined: 06 Mar 2010 22:34

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Opan » 09 Mar 2010 22:31

Ok, Once I've made the model, on sketchup, how would I turn it into a dat file to put into locomotion?

lego_trains
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 223
Joined: 09 Dec 2007 22:29

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by lego_trains » 09 Mar 2010 22:46

there is a tutorial on the FanPage by MartinMundorf for this.

I can't find the exact link, this one is similar. It is not the full tutorial http://www.locomotion-fanpage.net/wbb/i ... eadID=4376

Personally I feel Sketchup is a primitive way to make models for Locomotion other than buildings.
It is not as easy to get good vehicle models as other 3D tools out there. Also Sketch up has NO rendering engine. So you still have to find some other way to render it. Usually though a way you could have made the model anyways.

The easiest "FREE way" to do it is to export to MSTS object, then use MSTS2Loco to import it to import it.

There are some other methods that require expensive software. If you have that software, then you do not need sketchup anyways. You can also get the GMAX msts pack for free and make a train that way.

There are some other free 3D software but I honestly do not know it.
_______________________________________________________
Member of Chicago Locomotive Works.
Image

User avatar
Illegal_Alien
Tycoon
Tycoon
Posts: 7824
Joined: 29 Sep 2004 20:07
Location: Kingdom of Far Far Away
Contact:

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Illegal_Alien » 10 Mar 2010 08:07

To bad that it is in german, you could try Google Translate or Babelfish for it. But i dont think that would be understandable.
:: Looking for the Locomotion section? Scroll down on the forum index or click here. :: See all releases in Locomotion section? Clicky here! :: Click here for the best tool ever! :: .datCrawler try it! ::
Following roadmap for releases: Whats a roadmap?
Releases of LocoTrains can be found by checking the posts of: LocoTrains - Goold old AMI Trains member of the first hour.
I have Private Messaging disabled, because of the stupid questions i get in my PM box.
Want to talk to me? Get on the #tycoon and #locomotion channel on OFTC thingy. :: Evolution of men: Loosing more braincells, everytime you post...

User avatar
Opan
Chairman
Chairman
Posts: 856
Joined: 06 Mar 2010 22:34

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Opan » 10 Mar 2010 21:32

Okay, thanks for that. I downloaded blender and am trying to understand how it works (key word try). But I was wondering. What program do you use Illegal Alien? Just curious.

User avatar
noofnoof
Tycoon
Tycoon
Posts: 1889
Joined: 25 Mar 2008 10:11
Location: A house in Australia...

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by noofnoof » 10 Mar 2010 22:36

I'm using, and I think he's using, Sketchup.

X.G.fr0sty
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 675
Joined: 20 Nov 2005 12:10
Location: Australia; Melbourne

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by X.G.fr0sty » 11 Mar 2010 05:53

sketchup; and if you get sketchup pro(Cost money); you can export it to a 3ds format, for use in 3dsmax.

----------------------
(Edit dbl posting)

Shadows make a great improvement on the textures, as right now it seems like the light is directly shining on the object.
Click on
View-> toolbars -> shadows

Another bar will show up; you will notice there are two cubes, and one with an "i" next to it; click on that, and you will be given the option to select how much shade is shining.
Last edited by X.G.fr0sty on 11 Mar 2010 08:09, edited 1 time in total.
Image

jazhang2
Engineer
Engineer
Posts: 7
Joined: 11 Mar 2010 08:19

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by jazhang2 » 11 Mar 2010 08:22

What program do you use to build on?

X.G.fr0sty
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 675
Joined: 20 Nov 2005 12:10
Location: Australia; Melbourne

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by X.G.fr0sty » 11 Mar 2010 09:36

for simple doings I use sketchup; then I export it to blender and do touch up's there; but as I became better with sketchup, ive started to stay with it.

Then I got 3DsMax; and used that for a little bit, but found out that sketchup pro exports to 3dsm files, and so I just use 3dsm to do some renders.

But for LoMo, use sketchup. :P
Image

User avatar
Illegal_Alien
Tycoon
Tycoon
Posts: 7824
Joined: 29 Sep 2004 20:07
Location: Kingdom of Far Far Away
Contact:

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Illegal_Alien » 11 Mar 2010 10:43

I agree with that ;) Working on a better rendering thing then the msts one. :P
:: Looking for the Locomotion section? Scroll down on the forum index or click here. :: See all releases in Locomotion section? Clicky here! :: Click here for the best tool ever! :: .datCrawler try it! ::
Following roadmap for releases: Whats a roadmap?
Releases of LocoTrains can be found by checking the posts of: LocoTrains - Goold old AMI Trains member of the first hour.
I have Private Messaging disabled, because of the stupid questions i get in my PM box.
Want to talk to me? Get on the #tycoon and #locomotion channel on OFTC thingy. :: Evolution of men: Loosing more braincells, everytime you post...

User avatar
Illegal_Alien
Tycoon
Tycoon
Posts: 7824
Joined: 29 Sep 2004 20:07
Location: Kingdom of Far Far Away
Contact:

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Illegal_Alien » 11 Mar 2010 20:45

Can someomne help with the Sketchup -> 3ds thing,

I got a demo of the Twilight Renderer, wich renders it directly from Sketchup to a goo looking thing:
hssdiscoveryintwilighrenderer.jpg
hssdiscoveryintwilighrenderer.jpg (60.64 KiB) Viewed 17982 times
And here in 3dsMax: (The Seten Logo sometimes appear and then it doesnt.)
3dsmaxrenderer.jpg
3dsmaxrenderer.jpg (11.22 KiB) Viewed 17982 times
And it should be looking like the first one, so at least you got some nice coloring. Getting a bit annoyed after trying for 3 hours non stop. (Setting for exporting to de 3ds file)
:: Looking for the Locomotion section? Scroll down on the forum index or click here. :: See all releases in Locomotion section? Clicky here! :: Click here for the best tool ever! :: .datCrawler try it! ::
Following roadmap for releases: Whats a roadmap?
Releases of LocoTrains can be found by checking the posts of: LocoTrains - Goold old AMI Trains member of the first hour.
I have Private Messaging disabled, because of the stupid questions i get in my PM box.
Want to talk to me? Get on the #tycoon and #locomotion channel on OFTC thingy. :: Evolution of men: Loosing more braincells, everytime you post...

User avatar
Opan
Chairman
Chairman
Posts: 856
Joined: 06 Mar 2010 22:34

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Opan » 11 Mar 2010 20:49

With 3d max; have you payed for it? Or do you use the demo? (cause I really don't have 3k to spare :P )

User avatar
neob
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 687
Joined: 29 Dec 2009 02:56

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by neob » 11 Mar 2010 20:55

BlenderUser wrote:for simple doings I use sketchup; then I export it to blender and do touch up's there; but as I became better with sketchup, ive started to stay with it.

Then I got 3DsMax; and used that for a little bit, but found out that sketchup pro exports to 3dsm files, and so I just use 3dsm to do some renders.

But for LoMo, use sketchup. :P
its worked for you ok?

my few attempts to export complex objects resulted in unsatisfying results, from broken geometry and textures to total unusable bs.
what format you are using to export dea or obj ? and any other tips will be appropriated!
Image

User avatar
neob
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 687
Joined: 29 Dec 2009 02:56

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by neob » 11 Mar 2010 20:57

Illegal_Alien wrote:(The Seten Logo sometimes appear and then it doesnt.)
in my attempts text objects almost always exported badly (although i use blender and not 3dmax)
Image

User avatar
Illegal_Alien
Tycoon
Tycoon
Posts: 7824
Joined: 29 Sep 2004 20:07
Location: Kingdom of Far Far Away
Contact:

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by Illegal_Alien » 11 Mar 2010 20:59

It isnt text but a texture :P (Or do you mean the same ? :P)
:: Looking for the Locomotion section? Scroll down on the forum index or click here. :: See all releases in Locomotion section? Clicky here! :: Click here for the best tool ever! :: .datCrawler try it! ::
Following roadmap for releases: Whats a roadmap?
Releases of LocoTrains can be found by checking the posts of: LocoTrains - Goold old AMI Trains member of the first hour.
I have Private Messaging disabled, because of the stupid questions i get in my PM box.
Want to talk to me? Get on the #tycoon and #locomotion channel on OFTC thingy. :: Evolution of men: Loosing more braincells, everytime you post...

User avatar
neob
Chief Executive
Chief Executive
Posts: 687
Joined: 29 Dec 2009 02:56

Re: [Discussion] Sketchup, Blender, 3Dmax and other 3D programs

Post by neob » 11 Mar 2010 21:06

i meant text (i thought your model front included text), for example i tried to import trainboy's model:
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... 2b&ct=mdrm

and all the text drooped.
Image

Post Reply

Return to “Locomotion Graphics, Modifications & Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests