TTD Savegame Examiner (TTDSGE) Alpha 5

Talk about the sequel to the original TT, Transport Tycoon Deluxe.
User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

TTD Savegame Examiner (TTDSGE) Alpha 5

Post by jfs » 12 Jul 2003 22:37

Alpha 5 released:
http://www.jiifurusu.dk/ttdsge/

Changelog for Alpha 5:
- Added interactive, scrollable isometric view. Several maps can be viewed at one time. Only supports Contours map color coding atm.
- Fixed bug where strange "boxes" appeared behind the savegame names.
- Made the render-to-file isometric view smaller so it will work on Windows 95, 98 and Me.
- In the Heightmap Only view, bridges over water are no longer shown as land.
- Hopefully fixed bug where file-listing would be empty if you switched to the root directory of a drive on Windows 95, 98 or Me.

Changelog for Alpha 4:
- Added the file-browser. I'm attempting to emulate the in-game file browser, except for showing all TTD savegame format files.
- Changed interface to only show one map-view at a time. The map-view can be changed with a drop-down list.
- Removed the right-click menu on the map-view, it is replaced with two buttons above the map-view.
- Changed internal interface for map-rendering so it is easier to add new color-codings to the map-renderer.
- I think I forgot something. Sorry.

Changelog for Alpha 3:
- Fixed the RLE decompression function, now it will work with any game. (Previously it failed if it had to allocate extra memory.)
- Got L5 id's for all industries in the three first climates, so the industries-map is now complete, except for Toyland.
- Implemented the Vehicles map. Decided that it's not worth showing vehicles on the Contours map.
- The Vegetation map shows desert and snow areas correctly
- Remembered to turn off the console window this time :)

Changelog for Alpha 2:
- Can now load scenarios and savegames saved without morevehicles patch
- Loading time for compressed games considerably improved (30-40 times faster)
- Drawing speed for 2d minimaps improved
- Ownership map now shows real company colors
- Routes map implemented
Last edited by jfs on 19 Jul 2003 15:44, edited 8 times in total.

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Screenshots

Post by jfs » 12 Jul 2003 22:48

Ok, I'm resurrecting this post again with the screenshots at my webpage. They should be clickable for an enlarged version.

This is the main window as in Alpha 4:
Image Image

A quick preview of the 3d isometric rendering:
Image
Last edited by jfs on 16 Jul 2003 23:52, edited 3 times in total.

User avatar
orudge
Administrator
Administrator
Posts: 24026
Joined: 26 Jan 2001 20:18
Skype: orudge
Location: Banchory, UK
Contact:

Post by orudge » 12 Jul 2003 22:51

Good work! :) This could develop into quite an interesting and useful tool.

User avatar
Lilman424
Tycoon
Tycoon
Posts: 2743
Joined: 20 Oct 2002 14:55
Location: Georgia
Contact:

Post by Lilman424 » 12 Jul 2003 22:51

It's already interesting, albeit not extremely useful (No offense)
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction. - Albert Einstein

SHADOW-XIII
Tycoon
Tycoon
Posts: 13749
Joined: 09 Jan 2003 08:37

Post by SHADOW-XIII » 13 Jul 2003 09:56

well for me EXTREMLY USEFUL
just think of it as a TTD map/save browser !!!
(like ACDSee or IrfanView only for TTD files)
it can even replace Owen's TTSGM :wink: (and sure it will probably do it)
what are you looking at? it's a signature!

User avatar
orudge
Administrator
Administrator
Posts: 24026
Joined: 26 Jan 2001 20:18
Skype: orudge
Location: Banchory, UK
Contact:

Post by orudge » 13 Jul 2003 11:11

SHADOW-XIII wrote:it can even replace Owen's TTSGM :wink: (and sure it will probably do it)
Oh no it won't! I'll create a plug-in though you can access the map viewer from TTSGM. ;)

SHADOW-XIII
Tycoon
Tycoon
Posts: 13749
Joined: 09 Jan 2003 08:37

Post by SHADOW-XIII » 13 Jul 2003 11:16

but I would prefer that you have normal list of files on the left ... and on the right are few maps ... after browsing (selecting) and file ... program will display conture map, company map, map name, Ai number, money info, vehicles number, etc ....
what are you looking at? it's a signature!

User avatar
orudge
Administrator
Administrator
Posts: 24026
Joined: 26 Jan 2001 20:18
Skype: orudge
Location: Banchory, UK
Contact:

Post by orudge » 13 Jul 2003 12:01

That's all very possible... I'll see about it. Let me get TTDAlter and TTDX Editor out of the way first though. ;)

BobXP
Tycoon
Tycoon
Posts: 2720
Joined: 04 May 2003 11:00
Location: Torquay, England
Contact:

Post by BobXP » 13 Jul 2003 12:32

Can't the contour map be just land heights and no roads, towns, industries, and be in greyscale (white=high, black=sea level) cos then I could use it to make maps for SC3K. Right now, I had to use PSP8 to make the roads dissapear, any industries turn into craters and wherever there was a road in a mountain, you get a valley! :D
<!-- End Of Post !-->
Image

SHADOW-XIII
Tycoon
Tycoon
Posts: 13749
Joined: 09 Jan 2003 08:37

Post by SHADOW-XIII » 13 Jul 2003 12:36

yeah, I suggested the same on IRC channel :)
what are you looking at? it's a signature!

User avatar
Lilman424
Tycoon
Tycoon
Posts: 2743
Joined: 20 Oct 2002 14:55
Location: Georgia
Contact:

Post by Lilman424 » 13 Jul 2003 17:05

Shadow: I meant it's not very useful YET, I know it will be useful later.....after upgrades.
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction. - Albert Einstein

SHADOW-XIII
Tycoon
Tycoon
Posts: 13749
Joined: 09 Jan 2003 08:37

Post by SHADOW-XIII » 13 Jul 2003 17:20

sure it will be
what are you looking at? it's a signature!

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Post by jfs » 13 Jul 2003 20:08

Ok, I'll put up a new version in short time. What will be new:
- No more "debug views", only the 6 views from the ingame minimap
- Saving any of the minimaps as either a minimap or as colorcoded isometric view
- Replaced console-window with small message window
- Updating GUI while rendering minimaps
- Commandline interface to generate a minimap from a savegame
- Possibly more stuff

What will not be there:
- "Vehicles" and "routes" minimaps will not be implemented but instead have a nice 4-way gradient
- Industries map might not be fully correct
- No support for other climates than temperate (but no check is made)
- Probably forgot something

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Post by jfs » 13 Jul 2003 20:53

Ok, here it is. It's even got an icon and a proper filename! :D
To use the commandline mode: You can pass any numer of filenames on the commandline. Each filename will be processed as if it was a compressed TTD savegame. It will create 1 bitmap for each file, showing the Contours map.
Example:

Code: Select all

ttdsge trp01.sv1 trt05.sv2
Will create two files: trp01.bmp and trt05.bmp . If any of the output files already exists they will be overwritten without prompting!
Attachments
ttdsge.zip
(217.53 KiB) Downloaded 218 times

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Post by jfs » 15 Jul 2003 08:55

Alpha 2 released. Edited top post.

User avatar
spaceman-spiff
Retired Moderator
Retired Moderator
Posts: 20665
Joined: 28 Jul 2002 07:08
Location: Belgium
Contact:

Post by spaceman-spiff » 15 Jul 2003 12:44

Impressive, I hope you're still developping it
Attachments
ttdsge.JPG
(152.05 KiB) Downloaded 83 times
Well, back to work, lot's of it in the near future

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Post by jfs » 15 Jul 2003 16:59

I only started making this a few days ago, I hope to expand it much further!
One of my goals is a map editor where you can freely place ie. buildings in a 3d iso view like ingame.

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Post by jfs » 16 Jul 2003 01:04

Ok, Alpha 3 is out!
Download location is still the homepage at http://www.jiifurusu.dk/ttdsge/

Changelog from A2 to A3:
- Fixed the RLE decompression function, now it will work with any game. (Previously it failed if it had to allocate extra memory.)
- Got L5 id's for all industries in the three first climates, so the industries-map is now complete, except for Toyland.
- Implemented the Vehicles map. Decided that it's not worth showing vehicles on the Contours map.
- The Vegetation map shows desert and snow areas correctly
- Remembered to turn off the console window this time :)

BobXP
Tycoon
Tycoon
Posts: 2720
Joined: 04 May 2003 11:00
Location: Torquay, England
Contact:

Post by BobXP » 16 Jul 2003 06:42

I've already said this but...

On the contours map you should ONLY see contours and water.
On the routes map you should ONLY see routes and vehicles.
On the vehicles map, well that's unneccacery cos they're on the routes map, so change it to a Towns map, where you see towns' roads/buildings.
On the industries map, you should see ONLY routes and industries.
On the vegetation map, you should see ONLY vegetation.
...I've forgotten one...
<!-- End Of Post !-->
Image

User avatar
jfs
Director
Director
Posts: 564
Joined: 08 Jan 2003 23:09
Location: Denmark

Post by jfs » 16 Jul 2003 10:45

BobXP wrote:I've already said this but...

On the contours map you should ONLY see contours and water.
(etc.)

I think I've mentioned this already, but these maps are supposed to be EXACTLY like those in the ingame minimap. I can always extend with some more views like those you suggest, but my first goal was to implement all the ingame minimap views.
(Yes, I know there are a few things that aren't entirely correct in my maps, but it can be fixed.)

Post Reply

Return to “Transport Tycoon Deluxe”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests