"Fatal Error TNT.10049: Ran out of stack buffers" [FIXED]

Problems with Transport Tycoon?
Post Reply
RichNagel
Engineer
Engineer
Posts: 21
Joined: 23 Dec 2013 20:21
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA
Contact:

"Fatal Error TNT.10049: Ran out of stack buffers" [FIXED]

Post by RichNagel » 05 Jan 2014 18:50

I recently installed DOSBox and my copy of Transport Tycoon Deluxe on an old laptop that I've refurbished.

PC Specs are: Dell Inspiron 600, Intel Pentium M(obile) 1.6GHz CPU, 1GB RAM, Mobile Intel 915GM/GMS,910GML Express graphics chipset.

Anyhow, I had a frequent problem when I'd start the game whereby the game would crash with the error message "Fatal Error TNT.10049: Ran out of stack buffers" and totally lock up DOSBox (requiring a CTRL+F9 to terminate DOSBox).

BTW, in my DOSBox configuration I have "memsize=31", "xms=true", "ems=true", "umb=true" (which are the settings that I use for my custom "generic" DOSBox configuration file that I use for most EVERYTHING).

Anyhow, I discovered though that I could start DOSBox in windowed mode, start the game, and then ALT+ENTER to but DOSBox (and the game) into fullscreen mode... no crashes or error messages like that. Although, if I put DOSBox back into windowed mode and then ALT+TAB to another running WinDoZe application, 90% of the time I had the same problem (the above error message, and a totally locked up DOSBox).

But.... I THINK I found a solution/workaround to this:

Transport Tycoon Deluxe (as well as the original Transport Tycoon) uses the TNT DOS Extender built into the game for it's memory managment. A command-line parameter that I stumbled upon for the TNT DOS Extender is "-NOPAGE" (which I THINK prevents the TNT DOS Extender from using a memory paging file).

Anyways...

When starting Transport Tycoon Deluxe like this (in my "DOSBox.conf" file for the game):

TTDX.EXE -NOPAGE

...NO crashes/lockups whatsover when starting DOSBox (and the game) in fullscreen mode, and also when ALT+TABBING to another running WinDoZe application :)

One problem though, this doesn't seem to work for "TTDPatch" ( http://www.ttdpatch.net ), as apparently the "TTDPATCH.EXE" executable doesn't pass command-line parameteres to the game itself.

Anyhow, I figured that someone might wanna know :) Also, I THINK that this should work for the original Transport Tycoon ("TYCOON.EXE") as well (as it ALSO uses the TNT DOS Extender).

(Edit) P.S. I don't suppose that anyone knows of a way to force TTDPATCH to pass that "-NOPAGE" command-line parameter to Transport Tycoon Deluxe?
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net

RichNagel
Engineer
Engineer
Posts: 21
Joined: 23 Dec 2013 20:21
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA
Contact:

Re: "Fatal Error TNT.10049: Ran out of stack buffers" [FIXED

Post by RichNagel » 05 Jan 2014 21:56

RichNagel wrote:One problem though, this doesn't seem to work for "TTDPatch" ( http://www.ttdpatch.net ), as apparently the "TTDPATCH.EXE" executable doesn't pass command-line parameteres to the game itself.
RichNagel wrote:(Edit) P.S. I don't suppose that anyone knows of a way to force TTDPATCH to pass that "-NOPAGE" command-line parameter to Transport Tycoon Deluxe?
PROBLEM SOLVED! :)

After a LOT of useless Googling, I figured this one out on my own... In your custom "DOSBox.conf" file that runs TTD (as well as TTO):

SET GOTNT=-NOPAGE

...under the "[autoexec]" (before TTDPatch's executable is run).

Works like a champ, and can be used WITHOUT TTDpatch as well (negating the need for the "TTDX.EXE -NOPAGE" command-line parameter) :)
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net

Post Reply

Return to “Problems”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest