Speed limits for Road vehicles

Forum for technical discussions regarding development. If you have a general suggestion, problem or comment, please use one of the other forums.

Moderator: OpenTTD Developers

Limit speed outside the towns like in real life?

Poll ended at 21 Dec 2007 17:34

Yes
10
43%
No
9
39%
I don't care
1
4%
Other, I'll write to topic
3
13%
 
Total votes: 23

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Speed limits for Road vehicles

Post by pavel1269 »

I was browsing forums when i saw this topic in suggestions. I liked it so i started to work on it.

I made a check if any house is present in 5x5(2tiles to each directory from vehicle) from vehicle position. And too if it's on "city land".

Done:
  • - Limit speed in the towns
    • - Normal 50km/h
      - One-way road 70km/h
    - Limit speed outside the towns
    • - Normal 90km/h
      - One-way road 130km/h
    - Setup-able speeds
Todo:
  • - Nothing i hope
When enter city, vehicle slow down
Vodovná Transport, 14. led 2060.png
(430.14 KiB) Downloaded 635 times
If limiting speed outside town is on and in town off, All roads have speed limits like outside town.
If one-way limit is set to 0, it will use speed limit from two-way.

*Update*: poll :)
*Update*: description to "5x5" and new version of patch, just added switch
*Update*: added to do thing and end of vote(who didnt vote, still can but it will end tomorow, because i dont want to delete that vote)
*Update*: new version
*Update*: final version i hope, added win32 binary, changed topic name
*Update*: new verion, now checking around tiles once per tile (~5x-50x less)

*Update*: 5x5 thing is called once per tile, only if patch to limit speed in town is on and if car is near town.
Attachments
limit_veh_speed_r11814.patch
(15.23 KiB) Downloaded 345 times
Last edited by pavel1269 on 12 Jan 2008 14:08, edited 14 times in total.

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by pavel1269 »

Here, vehicle is still in city so it doesn't speed up
Vodovná Transport, 20. led 2060.png
(425.58 KiB) Downloaded 423 times
Here, it just exited the city so it speed up
Vodovná Transport, 21. led 2060.png
(424.41 KiB) Downloaded 387 times
EDIT: here is one-way in city :) i will work on it and then release then patch
Frýdek-Místek Transport, 1. úno 2060.png
(388.64 KiB) Downloaded 399 times

User avatar
Wacki
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 137
Joined: 28 Feb 2007 09:02
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by Wacki »

Hi Pavel,
I think it is really good!!!
I like it ;)
Sorry for my very bad English!!! :(
I am 3dsmax artist.

User avatar
DeletedUser5
Transport Coordinator
Transport Coordinator
Posts: 277
Joined: 07 Oct 2007 15:10

Re: Speed limit in Towns

Post by DeletedUser5 »

There should be something in patches menu like that: Limit speed outside the towns. Then people could set what they want.

Youri219
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 191
Joined: 28 Apr 2007 11:53

Re: Speed limit in Towns

Post by Youri219 »

Other, just make it a patch option.

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by pavel1269 »

i think it's clear now, 4yes, 3no and 2patch option, so i will make patch option 8)

User avatar
DeletedUser5
Transport Coordinator
Transport Coordinator
Posts: 277
Joined: 07 Oct 2007 15:10

Re: Speed limit in Towns

Post by DeletedUser5 »

Yeah. 4 for yes 2 for patch option, but however you'll make patch option. I voted for that, because I think that's the better way to make a compromise between those who voted for yes and those who voted for no. And how about making option: Speed limit out of towns, Speed limit in towns, and something like that. There should be settings for that: XXmph and Unlimited.

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by pavel1269 »

Soeb wrote:Yeah. 4 for yes 2 for patch option, but however you'll make patch option.
4yes - 3no = 1yes :) and 2patch option :D ;)
Soeb wrote:There should be settings for that: XXmph and Unlimited.
yeah, this is almsot done, but in km/h since i can't found defined speed -> game speed ... in km/h it's ~(defined_speed/2 - 1), but not exactly

User avatar
athanasios
Tycoon
Tycoon
Posts: 3138
Joined: 23 Jun 2005 00:09
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by athanasios »

Patch option please. I hate speed limits (in real life). :mrgreen:
http://members.fortunecity.com/gamesart
"If no one is a fool I am also a fool." -The TTD maniac.


I prefer to be contacted through PMs. Thanks.

User avatar
Bilbo
Tycoon
Tycoon
Posts: 1710
Joined: 06 Jun 2007 21:07
Location: Czech Republic

Re: Speed limit in Towns

Post by Bilbo »

Hmmm ... the road vehicles are pretty inferior when compared to the trains, so now they would be even worse? (by limiting their speed) I guess that would basically kill their usage completely.
If you need something, do it yourself or it will be never done.

My patches: Extra large maps (1048576 high, 1048576 wide) (FS#1059), Vehicle + Town + Industry console commands (FS#1060), few minor patches (FS#2820, FS#1521, FS#2837, FS#2843), AI debugging facility

Other: Very large ships NewGRF, Bilbo's multiplayer patch pack v5 (for OpenTTD 0.7.3)

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by pavel1269 »

If you play for money, then you will don't like or even hate this patch.
But, if you play for good-looking realistic nice complex system, you should like this :)
Every game i play is with daylength, so it will not kill them ;) at least, for me.

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limit in Towns

Post by pavel1269 »

so, patch is done and i hope, you will bug test it :)

User avatar
athanasios
Tycoon
Tycoon
Posts: 3138
Joined: 23 Jun 2005 00:09
Contact:

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by athanasios »

Original road vehicles are killed from birth!
Have to check this with LV4.
http://members.fortunecity.com/gamesart
"If no one is a fool I am also a fool." -The TTD maniac.


I prefer to be contacted through PMs. Thanks.

User avatar
Qu@rks
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 494
Joined: 26 Mar 2006 23:16
Location: Berlin, Germany
Contact:

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by Qu@rks »

I think this is a good start, however, I believe it's too early for speed limits. There should be highways which have unlimited speed for road vehicles, then 2lane roads outside towns (like two one ways) that limit speed to maybe 120 km/h and regular roads outside towns which may be limited to 80 or 100. Inside towns should be no more than 50 (except on highways through towns).

Problem with this idea is: it requires much bigger towns to appear realistic. A highway between 2 towns with a population of 1000 would be quite stupid...
Make love instead of war! Poppen statt kloppen!

Image

quarks.game-host-org:3979

MT3269
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 128
Joined: 04 May 2004 05:44
Location: Australia

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by MT3269 »

Is there a chance trains could also be speed limited like in real life? This would be a significant improvement in the realism side of things.
Formerly Trainskier1406

LordAzamath
Tycoon
Tycoon
Posts: 1656
Joined: 08 Jun 2007 08:00

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by LordAzamath »

There is a patch option of wagon speed limit for that, I guess.
PS: And I stopped the propaganda to support Dave Worley since he got a nice new red hat now.[/color]
I know I have a BBCode error in my signature but I really cba to fix it.

User avatar
Bilbo
Tycoon
Tycoon
Posts: 1710
Joined: 06 Jun 2007 21:07
Location: Czech Republic

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by Bilbo »

Well, not the wagons speed limit, but perhaps limiting the speed near level crossings (trains going to crossings have some speed limit for safety, in case some vehicle got stuck there, I think about 120km/h) or other features
If you need something, do it yourself or it will be never done.

My patches: Extra large maps (1048576 high, 1048576 wide) (FS#1059), Vehicle + Town + Industry console commands (FS#1060), few minor patches (FS#2820, FS#1521, FS#2837, FS#2843), AI debugging facility

Other: Very large ships NewGRF, Bilbo's multiplayer patch pack v5 (for OpenTTD 0.7.3)

User avatar
pavel1269
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 473
Joined: 03 Dec 2006 13:22
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by pavel1269 »

1) I should easily make that vehicles will slow down on crossing, but it will kill them totaly, but it will be like in real life :P :) And with trains, sameone should make that patch ;)

2) new verion, saves CPU ;)

SergeS
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 147
Joined: 07 Jun 2003 19:46
Location: CZ / Prague
Contact:

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by SergeS »

No - Trains on level crossings don't have any limit as far as i know - HiSpeed railroad is builded without them :-) ... but there is other thing - track for faster trains is mooooore expensive , switches have a speed limit when train is going to the side track and so on ;-)

EDIT: Speed limit for level crossing is used only when there is only red lights on crossing - and train must slow down to 40 km/h
EDIT2: Track must be repaired - and it takes some time to do this ... if not - train must slown down on this truck

User avatar
Bilbo
Tycoon
Tycoon
Posts: 1710
Joined: 06 Jun 2007 21:07
Location: Czech Republic

Re: Speed limits for Road vehicles

Post by Bilbo »

SergeS wrote:No - Trains on level crossings don't have any limit as far as i know - HiSpeed railroad is builded without them :-) ... but there is other thing - track for faster trains is mooooore expensive , switches have a speed limit when train is going to the side track and so on ;-)

EDIT: Speed limit for level crossing is used only when there is only red lights on crossing - and train must slow down to 40 km/h
EDIT2: Track must be repaired - and it takes some time to do this ... if not - train must slown down on this truck
In czech republic, trains on track with fenced level crossings have limit I think 160 km/h (only one train, Pendolino is actually limited by this). Maximal speed on track with unfenced crossings (usually some rarely-used freight tracks) is lower. These regulations will probably vary by country.
If you need something, do it yourself or it will be never done.

My patches: Extra large maps (1048576 high, 1048576 wide) (FS#1059), Vehicle + Town + Industry console commands (FS#1060), few minor patches (FS#2820, FS#1521, FS#2837, FS#2843), AI debugging facility

Other: Very large ships NewGRF, Bilbo's multiplayer patch pack v5 (for OpenTTD 0.7.3)

Post Reply

Return to “OpenTTD Development”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests