Transport Tycoon Forums

The place to talk about Transport Tycoon
It is currently Fri Aug 17, 2018 9:09 am

All times are UTC




Post new topic  Reply to topic  [ 41 posts ]  Go to page 1 2 3 Next

Limit speed outside the towns like in real life?
Poll ended at Fri Dec 21, 2007 5:34 pm
Yes 43%  43%  [ 10 ]
No 39%  39%  [ 9 ]
I don't care 4%  4%  [ 1 ]
Other, I'll write to topic 13%  13%  [ 3 ]
Total votes: 23
Author Message
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 12:21 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
I was browsing forums when i saw this topic in suggestions. I liked it so i started to work on it.

I made a check if any house is present in 5x5(2tiles to each directory from vehicle) from vehicle position. And too if it's on "city land".

Done:
    - Limit speed in the towns
      - Normal 50km/h
      - One-way road 70km/h
    - Limit speed outside the towns
      - Normal 90km/h
      - One-way road 130km/h
    - Setup-able speeds

Todo:
    - Nothing i hope

When enter city, vehicle slow down
Attachment:
Vodovná Transport, 14. led 2060.png [430.14 KiB]
Downloaded 635 times


If limiting speed outside town is on and in town off, All roads have speed limits like outside town.
If one-way limit is set to 0, it will use speed limit from two-way.

*Update*: poll :)
*Update*: description to "5x5" and new version of patch, just added switch
*Update*: added to do thing and end of vote(who didnt vote, still can but it will end tomorow, because i dont want to delete that vote)
*Update*: new version
*Update*: final version i hope, added win32 binary, changed topic name
*Update*: new verion, now checking around tiles once per tile (~5x-50x less)

*Update*: 5x5 thing is called once per tile, only if patch to limit speed in town is on and if car is near town.


Attachments:
limit_veh_speed_r11814.patch [15.23 KiB]
Downloaded 316 times

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Last edited by pavel1269 on Sat Jan 12, 2008 2:08 pm, edited 14 times in total.
Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 12:21 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
Here, vehicle is still in city so it doesn't speed up
Attachment:
Vodovná Transport, 20. led 2060.png [425.58 KiB]
Downloaded 423 times

Here, it just exited the city so it speed up
Attachment:
Vodovná Transport, 21. led 2060.png [424.41 KiB]
Downloaded 387 times


EDIT: here is one-way in city :) i will work on it and then release then patch
Attachment:
Frýdek-Místek Transport, 1. úno 2060.png [388.64 KiB]
Downloaded 399 times

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 6:48 pm 
Offline
Traffic Manager
Traffic Manager
User avatar

Joined: Wed Feb 28, 2007 9:02 am
Posts: 137
Location: Czech Republic
Hi Pavel,
I think it is really good!!!
I like it ;)

_________________
Sorry for my very bad English!!! :(
I am 3dsmax artist.


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 6:50 pm 
Offline
Transport Coordinator
Transport Coordinator
User avatar

Joined: Sun Oct 07, 2007 3:10 pm
Posts: 277
Location: Prague, Czech Republic
There should be something in patches menu like that: Limit speed outside the towns. Then people could set what they want.

_________________
Soeb

-- This user is inactive here, to contact me, please send me an e-mail. I'm always willing to answer any questions about graphic coding (or any other stuff I might know about in ottd), though my information might be quite outdated. --


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 7:33 pm 
Offline
Traffic Manager
Traffic Manager

Joined: Sat Apr 28, 2007 11:53 am
Posts: 191
Other, just make it a patch option.


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 7:36 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
i think it's clear now, 4yes, 3no and 2patch option, so i will make patch option 8)

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 7:43 pm 
Offline
Transport Coordinator
Transport Coordinator
User avatar

Joined: Sun Oct 07, 2007 3:10 pm
Posts: 277
Location: Prague, Czech Republic
Yeah. 4 for yes 2 for patch option, but however you'll make patch option. I voted for that, because I think that's the better way to make a compromise between those who voted for yes and those who voted for no. And how about making option: Speed limit out of towns, Speed limit in towns, and something like that. There should be settings for that: XXmph and Unlimited.

_________________
Soeb

-- This user is inactive here, to contact me, please send me an e-mail. I'm always willing to answer any questions about graphic coding (or any other stuff I might know about in ottd), though my information might be quite outdated. --


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 7:52 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
Soeb wrote:
Yeah. 4 for yes 2 for patch option, but however you'll make patch option.

4yes - 3no = 1yes :) and 2patch option :D ;)

Soeb wrote:
There should be settings for that: XXmph and Unlimited.

yeah, this is almsot done, but in km/h since i can't found defined speed -> game speed ... in km/h it's ~(defined_speed/2 - 1), but not exactly

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Thu Dec 20, 2007 10:21 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Thu Jun 23, 2005 12:09 am
Posts: 3138
Patch option please. I hate speed limits (in real life). :mrgreen:

_________________
http://members.fortunecity.com/gamesart
"If no one is a fool I am also a fool." -The TTD maniac.


I prefer to be contacted through PMs. Thanks.


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Fri Dec 21, 2007 12:44 am 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Wed Jun 06, 2007 9:07 pm
Posts: 1710
Location: Czech Republic
Hmmm ... the road vehicles are pretty inferior when compared to the trains, so now they would be even worse? (by limiting their speed) I guess that would basically kill their usage completely.

_________________
If you need something, do it yourself or it will be never done.

My patches: Extra large maps (1048576 high, 1048576 wide) (FS#1059), Vehicle + Town + Industry console commands (FS#1060), few minor patches (FS#2820, FS#1521, FS#2837, FS#2843), AI debugging facility

Other: Very large ships NewGRF, Bilbo's multiplayer patch pack v5 (for OpenTTD 0.7.3)


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Fri Dec 21, 2007 11:06 am 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
If you play for money, then you will don't like or even hate this patch.
But, if you play for good-looking realistic nice complex system, you should like this :)
Every game i play is with daylength, so it will not kill them ;) at least, for me.

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Top
   
 Post subject: Re: Speed limit in Towns
PostPosted: Fri Dec 21, 2007 4:05 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
so, patch is done and i hope, you will bug test it :)

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Top
   
PostPosted: Fri Dec 21, 2007 11:21 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Thu Jun 23, 2005 12:09 am
Posts: 3138
Original road vehicles are killed from birth!
Have to check this with LV4.

_________________
http://members.fortunecity.com/gamesart
"If no one is a fool I am also a fool." -The TTD maniac.


I prefer to be contacted through PMs. Thanks.


Top
   
PostPosted: Sat Dec 22, 2007 4:35 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Mar 26, 2006 11:16 pm
Posts: 494
Location: Berlin, Germany
I think this is a good start, however, I believe it's too early for speed limits. There should be highways which have unlimited speed for road vehicles, then 2lane roads outside towns (like two one ways) that limit speed to maybe 120 km/h and regular roads outside towns which may be limited to 80 or 100. Inside towns should be no more than 50 (except on highways through towns).

Problem with this idea is: it requires much bigger towns to appear realistic. A highway between 2 towns with a population of 1000 would be quite stupid...

_________________
Make love instead of war! Poppen statt kloppen!

Image

quarks.game-host-org:3979


Top
   
PostPosted: Sun Dec 23, 2007 8:52 am 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Tue May 04, 2004 5:44 am
Posts: 125
Location: Australia
Is there a chance trains could also be speed limited like in real life? This would be a significant improvement in the realism side of things.


Top
   
PostPosted: Sun Dec 23, 2007 3:40 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon

Joined: Fri Jun 08, 2007 8:00 am
Posts: 1656
There is a patch option of wagon speed limit for that, I guess.

_________________
PS: And I stopped the propaganda to support Dave Worley since he got a nice new red hat now.[/color]
I know I have a BBCode error in my signature but I really cba to fix it.


Top
   
PostPosted: Sun Dec 23, 2007 4:00 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Wed Jun 06, 2007 9:07 pm
Posts: 1710
Location: Czech Republic
Well, not the wagons speed limit, but perhaps limiting the speed near level crossings (trains going to crossings have some speed limit for safety, in case some vehicle got stuck there, I think about 120km/h) or other features

_________________
If you need something, do it yourself or it will be never done.

My patches: Extra large maps (1048576 high, 1048576 wide) (FS#1059), Vehicle + Town + Industry console commands (FS#1060), few minor patches (FS#2820, FS#1521, FS#2837, FS#2843), AI debugging facility

Other: Very large ships NewGRF, Bilbo's multiplayer patch pack v5 (for OpenTTD 0.7.3)


Top
   
PostPosted: Sun Dec 23, 2007 5:28 pm 
Offline
Route Supervisor
Route Supervisor
User avatar

Joined: Sun Dec 03, 2006 1:22 pm
Posts: 473
Location: Czech Republic
1) I should easily make that vehicles will slow down on crossing, but it will kill them totaly, but it will be like in real life :P :) And with trains, sameone should make that patch ;)

2) new verion, saves CPU ;)

_________________
My patches: Day length (new concept), Conditional loading, Auto separation, Unload all adds Leave empty, Better statue placement (in trunk)
My abandoned patches: Speed limits for RVs, Day length (old concept)


Top
   
PostPosted: Mon Dec 24, 2007 2:06 pm 
Offline
Traffic Manager
Traffic Manager

Joined: Sat Jun 07, 2003 7:46 pm
Posts: 147
Location: CZ / Prague
No - Trains on level crossings don't have any limit as far as i know - HiSpeed railroad is builded without them :-) ... but there is other thing - track for faster trains is mooooore expensive , switches have a speed limit when train is going to the side track and so on ;-)

EDIT: Speed limit for level crossing is used only when there is only red lights on crossing - and train must slow down to 40 km/h
EDIT2: Track must be repaired - and it takes some time to do this ... if not - train must slown down on this truck


Top
   
PostPosted: Wed Dec 26, 2007 12:11 am 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Wed Jun 06, 2007 9:07 pm
Posts: 1710
Location: Czech Republic
SergeS wrote:
No - Trains on level crossings don't have any limit as far as i know - HiSpeed railroad is builded without them :-) ... but there is other thing - track for faster trains is mooooore expensive , switches have a speed limit when train is going to the side track and so on ;-)

EDIT: Speed limit for level crossing is used only when there is only red lights on crossing - and train must slow down to 40 km/h
EDIT2: Track must be repaired - and it takes some time to do this ... if not - train must slown down on this truck


In czech republic, trains on track with fenced level crossings have limit I think 160 km/h (only one train, Pendolino is actually limited by this). Maximal speed on track with unfenced crossings (usually some rarely-used freight tracks) is lower. These regulations will probably vary by country.

_________________
If you need something, do it yourself or it will be never done.

My patches: Extra large maps (1048576 high, 1048576 wide) (FS#1059), Vehicle + Town + Industry console commands (FS#1060), few minor patches (FS#2820, FS#1521, FS#2837, FS#2843), AI debugging facility

Other: Very large ships NewGRF, Bilbo's multiplayer patch pack v5 (for OpenTTD 0.7.3)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 41 posts ]  Go to page 1 2 3 Next

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000-2018 phpBB Limited

Copyright © Owen Rudge/The Transport Tycoon Forums 2001-2018.
Hosted by Zernebok Hosting.