Transport Tycoon Forums

The place to talk about Transport Tycoon
It is currently Sun Jan 21, 2018 11:00 am

All times are UTC




Post new topic  Reply to topic  [ 93 posts ]  Go to page 1 2 3 4 5 Next
Author Message
 Post subject: Bigger Maps 0.3.1
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 1:27 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Mar 26, 2004 1:27 am
Posts: 1628
Location: Netherlands, Enschede
Bigger Maps for OpenTTD 0.3.1

Based on OpenTTD 0.3.0 and thus also released under the GPL (see LICENSE.TXT).
Extract into working ottd 0.3.0 directory to play.

Features:

- 1024*1024 mapsize
- save game extension .bsv for big maps
- For cargo payment rates transit days count 1/4th
- large map window size + 50%
- generating land in scenario editor also generates towns/industries
- planes maximum speed times 4 with slow acceleration
- high towns/industries settings produce really large amounts of towns/industries
- towns less likely to build fountains / statues... nothing to do with bigger maps but I just hate statue towns =]
- ai starting immediately means they start IMMEDIATELY. (I implemented this for testing, but I quite like it as a feature)

Bugfixes:

Fixed: Town names were double (it crashed sometimes when you click them)
Fixed: lower land option didn't work well ('it's already at sea-level', 'too close to the edge of the map', both not true)
Fixed: When creating a scenario it didn't save/load well.
Fixed: raise large land over edge bug
Fixed: some towns had 0 inhabitants
Fixed: desert map generation crash
Fixed: scroll bug: fast scrolling on maximum zoom out
Fixed: tileloop was too slow, now sped up to normal

Avoided: ai bug: buildtrackrecursive crashes / turned off ai train building
fixing this will mean a complete rewrite of the ai, which will be necessary anyways, but by the time that's done bigger maps will be in the official release ;)
I realise that this now permanently cripples the ai, but it couldn't handle the big maps anyway...

Not fixed: scroll bug - wrap around from extreme left tip to extreme right... No idea what causes this. Doesn't do any real harm.

Remarks:

- incompatible with small map savegames.
- incompatible with 0.3.0 bigmap savegames
- save games are ~ 1 Mb in size even when using zlib.
- map generation will take longer with industries or towns set to high.
- the sorting in the town list is turned off, qsort didn't work properly, I'm still looking into this.
- Any bugs that are part of Openttd 0.3.0 are part of the bigger maps version, please check if any found bugs aren't already posted on the sourceforge bug tracker.

Any bugs that were not reported for 0.3.0 can be posted at the Ottd forums at viewforum.php?f=29 in the bigger maps thread. (which is this thread)

have fun :mrgreen:

Bigger maps 0.3.1 win32 executable + files
http://home.student.utwente.nl/m.j.a.plass/ottd%20bigmaps.rar

Bigger maps 0.3.1 source
http://home.student.utwente.nl/m.j.a.plass/bigmaps%20source.rar
(You also need the files from the win32 rar)

_________________
Creator of the Openttd Challenge Spinoff, Town Demand patch
The path to riches, a report on playing on a daylength server on ultra hard mode.


Last edited by Korenn on Sun Apr 18, 2004 2:08 pm, edited 6 times in total.

Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 1:52 pm 
Offline
Transport Coordinator
Transport Coordinator
User avatar

Joined: Sun Apr 11, 2004 9:48 am
Posts: 264
Location: York, England
:shock: That's enormous! Why do we need maps this big?

Anyway, I've found a few scrolling bugs. Scrolling to the far, far left point of the map sometimes makes it wrap round to the right, but you cannot go from the right to the left. Also, on the farthest zoom, scrolling rapidly, especially at the edges of the map, tends to cause a fatal error.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 2:10 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Mar 26, 2004 1:27 am
Posts: 1628
Location: Netherlands, Enschede
Snorbuckle wrote:
:shock: That's enormous! Why do we need maps this big?

Anyway, I've found a few scrolling bugs. Scrolling to the far, far left point of the map sometimes makes it wrap round to the right, but you cannot go from the right to the left. Also, on the farthest zoom, scrolling rapidly, especially at the edges of the map, tends to cause a fatal error.

I don't look at it like the maps getting bigger, more like the scale getting smaller :D

also for multiplayer you will need bigger maps because the normal ones get filled up in no time.

Bug noted.

_________________
Creator of the Openttd Challenge Spinoff, Town Demand patch
The path to riches, a report on playing on a daylength server on ultra hard mode.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 2:43 pm 
Offline
Transport Coordinator
Transport Coordinator
User avatar

Joined: Sun Oct 12, 2003 5:16 pm
Posts: 305
Location: Switzerland
I really love those big maps, Korenn ( :bow: ), but would it be possible to add a switch to the difficulty settings window or the patch settings window where you could choose between, let's say, Small (256*256), Medium (512*512) and Large (1024*1024)? That would be really great! :)

_________________
Image


Top
   
 Post subject: Re: Bigger Maps 0.3.0
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 3:16 pm 
Offline
OpenTTD Developer
OpenTTD Developer
User avatar

Joined: Sat Aug 16, 2003 12:55 pm
Posts: 768
Location: Bonn, Germany
Korenn wrote:
- tile updating on the map also takes longer.


Doesn't that mean the game will slow down enormously, at least when playing with many vehicles?


Top
   
 Post subject: Re: Bigger Maps 0.3.0
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 3:40 pm 
Offline
Engineer
Engineer
User avatar

Joined: Sun Dec 01, 2002 10:26 am
Posts: 53
Location: Toscana (Tuscany), Italy
Korenn wrote:
I have some features planned for the bigmaps so keep your eyes open for later (better) versions.


Hi Korren
I suggest you two modifications:

Could you split the land in four continents? This will make more naturally to use ships and airplanes instead of trains.

Like real world, could you modify the code of landing generation in a way that puts the 70% of resources concentrated in a few, different, areas? (in a continent if you follow my first suggestion) For example non all the nations have coal mines, but every nations use it. With this feature you must transport resources across the entire map.

As I said these are only suggestions.

Nem


Top
   
 Post subject: Re: Bigger Maps 0.3.0
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 3:44 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Mar 26, 2004 1:27 am
Posts: 1628
Location: Netherlands, Enschede
dominik81 wrote:
Doesn't that mean the game will slow down enormously, at least when playing with many vehicles?

no it means that when you build a rail road it will take longer for the grass to grow back and fences to appear. nothing vital iaw.

Nem: changing the map generation is already an idea I'm working on.

but if you really want a nice map it can already be done with the scenario editor ;)

_________________
Creator of the Openttd Challenge Spinoff, Town Demand patch
The path to riches, a report on playing on a daylength server on ultra hard mode.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 3:50 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Sun Mar 21, 2004 8:11 pm
Posts: 11
Korenn:
why don't you make so it update the tiles as fast as the 256x256 landscape? shouldn't be hard.
great work anyway =)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 3:57 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Thu Apr 08, 2004 2:07 pm
Posts: 6
it's really buggy:

-the town names are all double (it crashes sometimes when you click them)
-lower land option doesn't work well ('it's already at sea-level', 'too close to the edge of the map', both not true)
-when creating a scenario it doesn't save/load well.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 5:32 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Mar 26, 2004 1:27 am
Posts: 1628
Location: Netherlands, Enschede
Gustav wrote:
it's really buggy:

-the town names are all double (it crashes sometimes when you click them)
-lower land option doesn't work well ('it's already at sea-level', 'too close to the edge of the map', both not true)
-when creating a scenario it doesn't save/load well.

the double town names is only when you start a map with towns "high" - I know what is causing this and working on it.
lower land bug noted.
scenario saving / loading noted. hmm I thought I fixed that...

like I said it's a beta, I'm still working on ironing all the bugs out. Thanks for the feedback

_________________
Creator of the Openttd Challenge Spinoff, Town Demand patch
The path to riches, a report on playing on a daylength server on ultra hard mode.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 7:34 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Sat Feb 15, 2003 5:32 pm
Posts: 1102
Location: Paris, France
I think a good way to do "bigger map" better : do not change the amount (or very few) of cities/industries but make theim more far each together.

And when generating islands, doing biggers ones, with larger sea.

I mean that the big map should be an "enlarged" version of small map.

I think it should be great and very simple to change in the map generator :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 8:07 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Wed Jul 10, 2002 3:08 pm
Posts: 8684
Location: Enschede, The Netherlands
Korenn wrote:
like I said it's a beta, I'm still working on ironing all the bugs out.


Tip: Try squishing. It generally works better with bugs.

_________________
GoneWacko. Making #tycoon sexy and exciting since 1784.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 8:11 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Thu Jan 09, 2003 8:37 am
Posts: 13748
it is full of bugs ....
- towns are listed twice but there is 1 town on the map
- towns list doesn't have all towns
- I cannot rais lower tterrian, it either giving my "building on the way" or raise square giving me blank (no sprites there) parts of maps

edited: forgots to add it gives error while saving map

_________________
what are you looking at? it's a signature!


Last edited by SHADOW-XIII on Thu Apr 15, 2004 8:13 pm, edited 1 time in total.

Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 8:11 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Sat Feb 15, 2003 5:32 pm
Posts: 1102
Location: Paris, France
It can't work on my computer.

When I launch a new random map (temperate), game freeze and nothing happens.

I killed 3 times the game after waiting 2 minutes each time.

Piv 2.8 Ghz with 2 GB DDR so I think after 2 minutes, even if it should be longer to build bigger map, the game hanged up.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 8:55 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Mar 26, 2004 1:27 am
Posts: 1628
Location: Netherlands, Enschede
bugs noted.

magicbuzz: I can't test it on other systems so sorry if it doesn't work...

most bugs solved already.

_________________
Creator of the Openttd Challenge Spinoff, Town Demand patch
The path to riches, a report on playing on a daylength server on ultra hard mode.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 9:34 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Sat Feb 15, 2003 5:32 pm
Posts: 1102
Location: Paris, France
Korenn wrote:
bugs noted.

magicbuzz: I can't test it on other systems so sorry if it doesn't work...

most bugs solved already.

tell me what information you should need and i'll give it to you.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 9:53 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Sat Feb 15, 2003 5:32 pm
Posts: 1102
Location: Paris, France
I don't understand :)

I launched the game again, and changed city number from "high" to "low".

And now it works (and it's really fast to create a new game : less than half a second :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 10:07 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Mar 26, 2004 1:27 am
Posts: 1628
Location: Netherlands, Enschede
ah yes.

high amount of towns was experimental, the same with high amount of industries.

both will work next version.

_________________
Creator of the Openttd Challenge Spinoff, Town Demand patch
The path to riches, a report on playing on a daylength server on ultra hard mode.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 10:25 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Sat Feb 15, 2003 5:32 pm
Posts: 1102
Location: Paris, France
got it.

I don't know if it's he speed of the compter, the amount of memory or the fact i'm using windows xp, but the game works only when setting "low" for both industries and cities. As soon as I change to normal (or higher) one of these setting the game hang when generating the map.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 15, 2004 10:27 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Sat Feb 15, 2003 5:32 pm
Posts: 1102
Location: Paris, France
edit : only town number raise the bug. But it appears when changing fro "low" to any other value, and not only when setting "hight"


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 93 posts ]  Go to page 1 2 3 4 5 Next

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000-2018 phpBB Limited

Copyright © Owen Rudge/The Transport Tycoon Forums 2001-2018.
Hosted by Zernebok Hosting.