French Trains Set - Narrow Gauge: Translations needed!

Discuss, get help with, or post new graphics for TTDPatch and OpenTTD, using the NewGRF system, here. Graphics for plain TTD also acceptable here.

Moderator: Graphics Moderators

User avatar
planetmaker
OpenTTD Developer
OpenTTD Developer
Posts: 9282
Joined: 07 Nov 2007 22:44
Location: Sol d

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by planetmaker » 05 Oct 2012 14:57

Snail wrote:I don't know how convenient it would be to keep the three versions in one GRF file, to be chosen through a parameter.
The tropic one would be a totally different set, with just some freight wagons as overlap. The Alpine one would be a subset of the existing one, with a more limited choice of liveries for the available vehicles.
I still haven't explored to what extent adding a parameter would complicate the code. Honestly my priority now is to get at least the temperate version done (and my TTD time is sonewhat limited...)
Then just set climate availability to 'all' for all vehicles...

Having done a parametrized version of a train grf wrt climate availability, it's simple to do, though. If done right.

michael blunck
Tycoon
Tycoon
Posts: 5269
Joined: 27 Apr 2005 07:09
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by michael blunck » 05 Oct 2012 21:04

Snail wrote:Honestly my priority now is to get at least the temperate version done
Don´t waste your time with rivet counting or French NG set variations. Better move on to the French SG set, to the Italian set, to the Alpine Set, ... :cool:

regards
Michael
Image

User avatar
BeSt-Com
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 167
Joined: 25 May 2005 18:19
Location: Berlin/Germany
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by BeSt-Com » 12 Oct 2012 10:55

Sorry, had no time to test the Set until now!

Nice Set!
I am having much fun since yesterday starting a new Game ;)

First thing i recognized: the front of A150D2 seems to jump back when driving curves, see pic attached.

Now i must play again :mrgreen:
Attachments
France_1.PNG
France_1.PNG (34.83 KiB) Viewed 2845 times

arikover
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 393
Joined: 15 Jun 2007 09:27
Skype: madchimiste
Location: Berlin, Deutschland

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by arikover » 15 Oct 2012 17:13

Snail wrote:The idea would be to make a tropic version with Algerian trains, and possibly an Arctic version with only the trains used on the Alps. But no promise about when they'd get released (especially the tropic version, which would basically be just as different as a brand new set) :P
I think an Algerian Set should be independant from the French one (that sounds funny :) ). As you mentioned yourself, it would be quite a different Set, with completely different rolling stock (or at least liveries).

I would also really like the French Trains to be available in all climates (without restriction), even if it is not really accurate. My arguments :
  • - Why an Arctic version only for Alpine trains? It snows a lot in the Pyrenees, so what about the 'Canari'? In fact, there is snow almost everywhere in France during winter, even in Provence. Conclusion : French Trains must be available in Arctic climate.
    - As for the Tropic Climate, if I managed to convince you so easily for the Arctic climate, well you could as well make the Trains available for the Tropic climate too. Conclusion : French Trains must be available in Tropical climate.
I rest my case.



But if you decide otherwise, I will respect your choice, of course.

cachila
Engineer
Engineer
Posts: 61
Joined: 29 May 2012 09:49

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by cachila » 16 Oct 2012 14:19

the grf turns of if you try to play on artic.
is this a bug?

User avatar
Snail
Tycoon
Tycoon
Posts: 1225
Joined: 28 Apr 2003 18:52
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by Snail » 16 Oct 2012 15:28

cachila wrote:the grf turns of if you try to play on artic.
is this a bug?
No, it's not a bug. As it's being discussed, the playtesting version of this trainset is only available for the Temperate climate.
Arikover: it's true that in France it snows almost everywhere in the winter, but would that mean that trains usually seen around the Côte d'Azur, Brittany or Corsica would match with an "arctic" climate? To me, trains seen on mountainous regions where one expects to find lots of snow and rigid temperatures would be more appropriate.
That said, I could agree with your point of being able to use the "canary" in an arctic climate.
So the final version will also work in the Arctic climate, with the exclusion of those engines/liveries that were never used in mountainous regions (perhaps not just the alpine region: even the Vivarais could be ok).

As for tropic, well, that climate is not really found anywhere in Metropolitan France (or Western Europe for that matter). This is why I thought that only a former colony, which always heavily used French-built rolling stock, would be more appropriate. But it would take a long time to draw. Since it looks like there's demand for this, a solution would be to temporarily switch the French trains on in Tropic, until the proper rolling stock is drawn.

BTW a few more vehicles done so far, "only" 14 IDs left to go...
The French Narrow Gauge Train Set is now released! Get it here

arikover
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 393
Joined: 15 Jun 2007 09:27
Skype: madchimiste
Location: Berlin, Deutschland

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by arikover » 16 Oct 2012 20:32

Snail wrote:BTW a few more vehicles done so far, "only" 14 IDs left to go...
Yay! Can't wait to see them! :)

Concerning the climate availability, my 'arguments' were mostly jokes. I know that France has mostly a temperate climate. I just wanted to operate some French trains in an imaginary tropical world, for example. As I play mostly in random-generated maps, I just imagine that the game world is imaginary. How else could it be possible for french narrow gauge trains to stand alongside dutch trains? (that's right, I mix French Narrow Gauge Trains with the Dutch Train Set, one of the few sets which proposes early SG trains).

Anyway, if you think french trains should only be available in temperate climate, it is fine by me, I perfectly understand your arguments. For example, DBSetXL trains are only available in temperate climate too, and it is a really good Set nonetheless.

That having been said, if you choose the temperate climate, I think you shouldn't bother to make just a part of the trains available for other climates. Stop listening to me whining, and go on! This Set is really impressive as it is. Keep going!!!

User avatar
Snail
Tycoon
Tycoon
Posts: 1225
Joined: 28 Apr 2003 18:52
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by Snail » 21 Oct 2012 18:04

BeSt-Com wrote: First thing i recognized: the front of A150D2 seems to jump back when driving curves, see pic attached.
You're right, the offsets of that railcar when driving in reverse were a bit off. Fixed now:
a150d2ss.png
Beginning of curve
a150d2ss.png (8.17 KiB) Viewed 2583 times
Added three vehicles from Brissonneau-Lotz: a railcar used on various parts of the country (drawn here in three different liveries), the double railcar used on the Côte-d'Azur, and the small diesel-powered van also used on that line.
All these vehicles share a similar design and get released between 1935 and 1938. They will help replace steam traction, while raising the average service speed (the double railcar could do a whopping 80 km/h). They mean to be a faster, slightly more expensive alternative to the "Billards" already in the set.

In this screenshot you can see a small town whose brewery is serviced by two short freight trains: one is bringing its full load of cereals from a nearby farm, and the other is waiting at a station for the next load of beer. Both are tracted by brand new Brissonneau-Lotz diesel locomotives. In the meantime, a local train, made by a single railcar pulling a couple of old, repainted 2-axle coaches and a new railcar trailer, is leaving the passenger station, while the new, fast DMU of the newly-inaugurated inter-city coastline is about to end its daily run in Auxerre.
bl_ss.png
Brissonneau-Lotz
(334.35 KiB) Downloaded 8 times
Right, 14 more IDs to go... :roll:
The French Narrow Gauge Train Set is now released! Get it here

User avatar
SwissFan91
Tycoon
Tycoon
Posts: 2384
Joined: 08 Feb 2009 18:36
Location: Alberta, Canada

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by SwissFan91 » 21 Oct 2012 18:09

Keep it up Snail - this looks really good! :)
Image
Total Alpine Replacement Set: Industry, Town, Objects
**ATTENTION**: If anyone would like me to help draw snow stages in any of their GRFs let me know. I genuinely enjoy drawing them.

User avatar
The Irish
Tycoon
Tycoon
Posts: 2092
Joined: 14 Apr 2004 16:06
Location: Bonn, Germany
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by The Irish » 05 Nov 2012 21:22

small bug report on the A80D railcar.

when travelling with a railcar trailer, the railcar itself switches colour from red to blue when changing direction. Doesn't do it when travelling without railcar though.
Attachments
Süddeutsche Eisenbahn GmbH, 25th Feb 1936#1.png
Süddeutsche Eisenbahn GmbH, 25th Feb 1936#1.png (35.94 KiB) Viewed 2367 times
Süddeutsche Eisenbahn GmbH, 25th Feb 1936#2.png
Süddeutsche Eisenbahn GmbH, 25th Feb 1936#2.png (31.35 KiB) Viewed 2367 times
*** Ce French Train Set ***
*** Visit my transport related pictures on Flickr ***
ImageImageImageImageImage
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
"A committee is a group of men who individually can do nothing but as a group decide that nothing can be done" (Fred Allen 1894-1956 US radio comic).

User avatar
Snail
Tycoon
Tycoon
Posts: 1225
Joined: 28 Apr 2003 18:52
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by Snail » 05 Nov 2012 23:06

Thanks! :D

That's a bug that had to do with the way I coded those wagons. It will be fixed in the next release (already fixed in my development version). Thanks to the improvements in OTTD, I now implemented that feature in a simpler, more streamlined way that fixes that bug (and makes a few more combinations possible). The downside is that it will need a more recent OTTD nightly to display correctly.

More technically, I first used the user-defined bits to check the previous wagon's random bits, but now, thanks to the improvements in var61, I can access the previous wagon's random bits directly. As a result, liveries in push-pull consist are easier to change. There are still, however, a few cases where there is no alternative to using user-defined bits though :/
The French Narrow Gauge Train Set is now released! Get it here

User avatar
The Irish
Tycoon
Tycoon
Posts: 2092
Joined: 14 Apr 2004 16:06
Location: Bonn, Germany
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by The Irish » 26 Nov 2012 19:25

Hi Snail,

Just another small bug report. The Bhe4/4 (Catenary - Rack Rail) somehow does not reserve its track correctly. I had several cases in my game where I replaced older rack rail steamers with the Bhe4/4 and while moving accross the switches, just ran into another oncoming train.
Attachments
Süddeutsche Eisenbahn GmbH, 20th Oct 1961.png
(58.44 KiB) Downloaded 8 times
*** Ce French Train Set ***
*** Visit my transport related pictures on Flickr ***
ImageImageImageImageImage
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
"A committee is a group of men who individually can do nothing but as a group decide that nothing can be done" (Fred Allen 1894-1956 US radio comic).

arikover
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 393
Joined: 15 Jun 2007 09:27
Skype: madchimiste
Location: Berlin, Deutschland

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by arikover » 27 Nov 2012 01:18

And I shall add :

- same train (Bhe 4/4) will only reserve path with a signal (put in front of the depot for example), and only if the track is catenary (obviously) AND rackrail.
- if you set up a portion of rackrail in front of the depot (with a signal, in order to reserve track), and the rest of the track without rackrail, the train will only reserve the portion with rackrail, and go on blindly in the un-racked section.
- this works both with a catenary depot and a catenary+rackrail depot.
- another problem concerning the Bhe4/4 : if you build it in a catenary+rackrail depot, you can't downgrade the depot (to catenary only) while the train is in.


(still, that train is cool, as it can push-pull)
Last edited by arikover on 27 Nov 2012 22:22, edited 1 time in total.

Supercheese
Tycoon
Tycoon
Posts: 1660
Joined: 16 Dec 2007 22:24
Location: Idaho, USA

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by Supercheese » 27 Nov 2012 02:12

Wow, this path reservation issue sounds like it may be a bug with OTTD rather than with this specific grf...
Eyecandy Road Vehicles | Fake Subways | Supercheese's NewObjects

"Fashions and cultures change, but steam trains shall always be majestic."
-Professor Hershel Layton

User avatar
Comm Cody
Tycoon
Tycoon
Posts: 1047
Joined: 07 Mar 2008 22:21
Location: In a galaxy far far away.

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by Comm Cody » 27 Nov 2012 02:47

So the only solution o this is the make the entire line rack rail?

Welp, their goes the speed.
Something goes here, hell if I know.

michael blunck
Tycoon
Tycoon
Posts: 5269
Joined: 27 Apr 2005 07:09
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by michael blunck » 27 Nov 2012 07:37

The Irish wrote: The Bhe4/4 (Catenary - Rack Rail) somehow does not reserve its track correctly.
arikover wrote: - same train (Bhe 4/4) will only reserve path with a signal (put in front of the depot for example), and only if the track is catenary (obviously) AND rackrail.
- if you set up a portion of rackrail in front of the depot (with a signal, in order to reserve track), and the rest of the track without rackrail, the train will only reserve the portion with rackrail, and go on blindly in the un-racked section.
Although I don´t have the newest code, the only thing special Snail´s rack vehicles do is to increase tractive effort when on rack rail, IIRC:

Code: Select all

// More TE if the powered car is on rackrail tracks
def(9) veh_railtype(
	seteffort(220 kN, 30 t) if(NRAE)
	cbfail() else
)

-> 

// More TE if the powered car is on rackrail tracks
19076 * 0 02 00 09 81 4A 00 FF 01
	be 80 08 08  
	00 00 
IMO, the described behaviour (faulty track reservation) should be an OTTD bug.

regards
Michael
Image

arikover
Route Supervisor
Route Supervisor
Posts: 393
Joined: 15 Jun 2007 09:27
Skype: madchimiste
Location: Berlin, Deutschland

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by arikover » 27 Nov 2012 10:44

Further investigation :

- the Bhe4/4 bug occurs with OTTD 1.2.3 and r24753.

michael blunck
Tycoon
Tycoon
Posts: 5269
Joined: 27 Apr 2005 07:09
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by michael blunck » 27 Nov 2012 12:02

arikover wrote: - the Bhe4/4 bug occurs with OTTD 1.2.3 and r24753.
r24753 is a translation update.

regards
Michael
Image

User avatar
Snail
Tycoon
Tycoon
Posts: 1225
Joined: 28 Apr 2003 18:52
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by Snail » 27 Nov 2012 15:53

Never noticed this myself!

As Michael pointed out, the only advantage that train has is to have higher TE when on rackrail tracks.
If I remember correctly, I probably coded it setting NRAE (electrified, rackrail) as its default rail type (I don't have the code handy to check this). Then, it can also run on NAAE (electrified, normal adhesion) because it's a compatible rail type. Perhaps this has something to do with the issue?

Did you also try this with other rackrail engines, i.e. the 021T steamer or the HGm 2/3 diesel?
The French Narrow Gauge Train Set is now released! Get it here

User avatar
The Irish
Tycoon
Tycoon
Posts: 2092
Joined: 14 Apr 2004 16:06
Location: Bonn, Germany
Contact:

Re: French Trains Set - Narrow Gauge: Playtesting phase

Post by The Irish » 27 Nov 2012 18:52

I'm running r24212. As far as I can tell, this is the only engine doing this. The 021T defenitely does not have the issue. The HGm2/3 i haven't received yet.

While we are on the subject of the Bhe4/4, would it be possible to raise its top speed on non rack rail to let's say 40km/h and with rack to maybe 20km/h? Currently it is really terribly slow.
*** Ce French Train Set ***
*** Visit my transport related pictures on Flickr ***
ImageImageImageImageImage
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
"A committee is a group of men who individually can do nothing but as a group decide that nothing can be done" (Fred Allen 1894-1956 US radio comic).

Post Reply

Return to “Graphics Development”

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 5 guests