(Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Got a problem with TTDPatch? Get help here.

Moderator: TTDPatch Moderators

h123123
Engineer
Engineer
Posts: 4
Joined: 16 Mar 2008 06:30

(Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by h123123 » 16 Mar 2008 06:48

Dear All,

I am a new member to this forum. I am trying to install TTD but unfortunately I get an error message saying that: Unable to access Transport Tycoon Delux CD!

I am using OS: Vista Home Premium 64-Bit

I did the following trying to install the game but I get the same error message. Please advise me with a solution. Here some information you will probably want to know:


• I imported the registry file in TTD directory.
• I copied dplayx.dll to my TTD folder, renaming it dplay.dll.
• TTDPatchw.exe, TTDXC.exe working in Compatibility Mode for Windows XP SP2.
• I used nr-ttd.
• I used TTDPatch Version 2.5.
• I tried openttd-0.5.3-win32
• I tried openttd-0.6.0-beta5-win32




Unfortunately I get the same error message saying that: Unable to access Transport Tycoon Delux CD!

What is the Solution?
Attachments
TTDScreen2.png
TTDScreen2.png (16.89 KiB) Viewed 21796 times

User avatar
Rob
Tycoon
Tycoon
Posts: 4356
Joined: 31 Dec 2002 16:52
Location: Ven-Zelderheide, The Netherlands

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Rob » 16 Mar 2008 06:53

Did you also try to copy all the files on the TTD-CD into the TTD directory ?
FAQ wrote:I get the message: "Unable to access Transport Tycoon Deluxe CD!"

If this is in the Windows version of TTD, you need to turn on the Windows 2000/XP patches.
Otherwise, check the line in the configuration file for the CD path. It should read "cdpath D:\" where D is the letter of your CD drive.

One more way to solve this is to copy all missing files from your CD to the TTD directory. Simply copy everything that's not already on your hard disk and it should work. Then you can play TTD even without the CD.
Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen. (F.Daels)
Image
Still the best OS around

h123123
Engineer
Engineer
Posts: 4
Joined: 16 Mar 2008 06:30

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by h123123 » 16 Mar 2008 08:09

Thanks Rob for your reply.

Honestly, I don't have any CD because I download the game from your website. And I suppose it should work without a CD. I am not really sure which files are missing!

I downloaded the following files from the website:

- Transport Tycoon Deluxe for Windows
- openttd-0.6.0-beta5-win32
- openttd-0.5.3-win32
- ttdpt20r1W (TTDPatch Version 2.5)
- nr-ttd

What are the missing files? or do you think it is my OS (I am using Vista), although I change TTDPatchw.exe, TTDXC.exe to be working in Compatibility Mode for Windows XP SP2? I am getthing the same damn message.

User avatar
Rob
Tycoon
Tycoon
Posts: 4356
Joined: 31 Dec 2002 16:52
Location: Ven-Zelderheide, The Netherlands

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Rob » 16 Mar 2008 08:19

Well I have never heard of NR-TTD failing to do it's job.
Maybe you should try to run NR-TTD once more, and use it in a fresh directory. It is supposed to do the downloading of TTD and TTDPatch for you, including the noregistry thingy stuff.
Maybe it's VISTA that's the main problem here.

It's been a very long time ago that I had to install TTD, so I'am sort of a newbee too. :lol:
Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen. (F.Daels)
Image
Still the best OS around

h123123
Engineer
Engineer
Posts: 4
Joined: 16 Mar 2008 06:30

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by h123123 » 16 Mar 2008 09:28

I tried to re-install it many times, but the same error rised up!

Any another solution?

User avatar
Rob
Tycoon
Tycoon
Posts: 4356
Joined: 31 Dec 2002 16:52
Location: Ven-Zelderheide, The Netherlands

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Rob » 16 Mar 2008 09:33

I don't know. :cry:
You talked about a registry file in your first post, but NR-TTD (No registry TTD) doesn't need such a file.
Did you only use NR-TTD in your reinstalling efforts ?
If so then I don't honestly know what the problem can be.
Maybe someone else, who uses VISTA knows the solution here :?:
Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen. (F.Daels)
Image
Still the best OS around

User avatar
Csaboka
Tycoon
Tycoon
Posts: 1202
Joined: 25 Nov 2002 16:30
Location: Tiszavasvári, Hungary
Contact:

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Csaboka » 16 Mar 2008 09:47

OpenTTD never shows that error message, so you must have been doing something wrong when trying to run it.

My first guess is that you're still trying to run it with the original GameGFX.exe executable. When using TTDPatch, you must always run TTDPatchW.exe, and when using OpenTTD, you must always run OpenTTD.exe.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.—Philip K. Dick

User avatar
Rob
Tycoon
Tycoon
Posts: 4356
Joined: 31 Dec 2002 16:52
Location: Ven-Zelderheide, The Netherlands

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Rob » 16 Mar 2008 10:04

Could it be this simple. :shock:
I figured since he apparently did read the forum to find a solution, he would have also know the most basic thingy of it all. :cry:
Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen. (F.Daels)
Image
Still the best OS around

h123123
Engineer
Engineer
Posts: 4
Joined: 16 Mar 2008 06:30

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by h123123 » 16 Mar 2008 13:48

Well, yeah I used "Transport Tycoon Deluxe for Windows" first which has the registery file. Then, I found out the nr-TTD, and tried it. And in both cases I get the same error message.


Yeah for TTDPatch I tried to execute TTDPatchW.exe and not GameGFX.exe, and I got the same error message!!


For OpenTTD, actually I couldn't install it! This is simply because it asked me for "Transport Tycoon Deluxe Installation Location" which it needs Transport Tycoon Deluxe to be install first, which I couldn't install earlier due to this error message (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!).


What to do now?


User avatar
leno4
Traffic Manager
Traffic Manager
Posts: 247
Joined: 10 Mar 2008 02:45
Location: Australia

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by leno4 » 22 Mar 2008 01:13

Not sure how to help you, But i have always had a duel boot system of

Windows Xp Service Pack 2 x64
Windows Vista Ultimate x64

I tried to install tycoon on Vista and got a different error to that but I remember seeing some help, I think on these forums about how to move some files from XP hard disk to Vista hard disk. I did it and works fine on both XP and Vista.

skot
Engineer
Engineer
Posts: 2
Joined: 22 Mar 2008 23:40

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by skot » 22 Mar 2008 23:48

I have spent the past hour trying to fix this and i have solved it!

Before installing the downloaded version of TTD you need to burn a copy of all of the files to a blank CDR.

Instead of installing from the files on your hard drive, install from the files on you coppied onto the CD. Do not install to your program files directory instead install to say "C:\user\desktop\TTD"

Installation should complete fully with no errors.

Now install Patch 1 (to above location) and 2. You may need to install patch 2 to your desktop, then copy it over to your system folder.

Now run the Open TTD crack on the above location.

All should be fine.

DaleStan
TTDPatch Developer
TTDPatch Developer
Posts: 10285
Joined: 18 Feb 2004 03:06
Contact:

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by DaleStan » 23 Mar 2008 01:07

skot wrote:Before installing the downloaded version of TTD you need to burn a copy of all of the files to a blank CDR.
No, in fact you don't. If we had to do that, we'd know, because we'd all have had to do that.
To get a good answer, ask a Smart Question. Similarly, if you want a bug fixed, write a Useful Bug Report. No TTDPatch crashlog? Then follow directions.
Projects: NFORenum (download) | PlaneSet (Website) | grfcodec (download) | grfdebug.log parser

User avatar
Csaboka
Tycoon
Tycoon
Posts: 1202
Joined: 25 Nov 2002 16:30
Location: Tiszavasvári, Hungary
Contact:

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Csaboka » 23 Mar 2008 07:21

OpenTTD is not a crack. It would be funny if it were, given that TTD doesn't have any copy protection to begin with.

Mixing TTDPatch with OpenTTD is pointless - each of them can do the job alone, you gain nothing by copying the other one into your TTD directory.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.—Philip K. Dick

User avatar
Dave
Moderator
Moderator
Posts: 17209
Joined: 26 Dec 2005 20:19
Location: Harringay, North London
Contact:

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by Dave » 25 Mar 2008 16:43

DaleStan wrote:
skot wrote:Before installing the downloaded version of TTD you need to burn a copy of all of the files to a blank CDR.
No, in fact you don't. If we had to do that, we'd know, because we'd all have had to do that.
All of us!?

Some of us still have the CD, sunshine 8)
Official TT-Dave Fan Club

Dave's Screenshot Thread! - Albion: A fictional Britain
Flickr


Why be a song when you can be a symphony? r is a...

TimmieJ_NL
Engineer
Engineer
Posts: 10
Joined: 16 Feb 2007 15:20
Location: Zwolle, The Nederlands

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by TimmieJ_NL » 29 Dec 2008 02:33

Okay, I'm kinda bumping this now..

I've got the same problem.. Is there a solution?

User avatar
wallyweb
Tycoon
Tycoon
Posts: 5581
Joined: 27 Nov 2004 15:05
Location: Canada

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by wallyweb » 29 Dec 2008 12:40

TimmieJ_NL wrote:Okay, I'm kinda bumping this now..

I've got the same problem.. Is there a solution?
yes.

Oh!

The solution ...
1. Go here
2. Look for "FAQ" in the margin to the left of that page.
3. Click on "FAQ" when you find it.
4. Look for "Installation and Configuration" on that page.
3. Click on "Installation and Configuration"
4. Look for 'I get the message: "Unable to access Transport Tycoon Deluxe CD!"'
5. Click on 'I get the message: "Unable to access Transport Tycoon Deluxe CD!"'
6. Follow the instructions.

Enjoy the game. :D

TimmieJ_NL
Engineer
Engineer
Posts: 10
Joined: 16 Feb 2007 15:20
Location: Zwolle, The Nederlands

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by TimmieJ_NL » 29 Dec 2008 13:41

Thanks for the fast reply.

But it's still not clear to me.
Remember: I have Vista! :)
Where can I change the 2000/XP patches? (Sounds kinda weird, since I use Vista..)
It says if that didn't work, that I should change the cdpatch, but cannot find that either..

EDIT 1: Okay, I feel kinda dumb now, gimme another shot at fixing it. :)

EDIT 2: FIXED! Thanks for your help! :D

User avatar
wallyweb
Tycoon
Tycoon
Posts: 5581
Joined: 27 Nov 2004 15:05
Location: Canada

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by wallyweb » 29 Dec 2008 13:55

TimmieJ_NL wrote:EDIT 2: FIXED! Thanks for your help! :D
Excellent! :D
Don't forget to add here to your Favorites/Bookmarks. That page contains or leads to a lot of excellent resources, especially the manual. 8)

beatski
Engineer
Engineer
Posts: 1
Joined: 21 Apr 2009 18:40

Re: (Unable to access Transport Tycoon Delux CD!) PROBLEM

Post by beatski » 21 Apr 2009 18:44

rebumped....

so, im having the same problem, and i've read the faq, but i dont know what it means:

"If this is in the Windows version of TTD, you need to turn on the Windows 2000/XP patches.
Otherwise, check the line in the configuration file for the CD path. It should read "cdpath D:\" where D is the letter of your CD drive.

One more way to solve this is to copy all missing files from your CD to the TTD directory. Simply copy everything that's not already on your hard disk and it should work. Then you can play TTD even without the CD."


anyone generous enough to walk this idiot through it :oops:

Post Reply

Return to “Problems with TTDPatch”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest