Transport Tycoon Forums

The place to talk about Transport Tycoon
It is currently Thu Nov 27, 2014 2:32 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ] 
Author Message
 Post subject: German Signals v0.4
PostPosted: Mon Jan 19, 2009 3:02 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Fri May 14, 2004 6:31 pm
Posts: 11
Location: Germany
Image

I have drawn some new signals looking similar to those found on German railroad tracks.
For explanation of German signal system see http://www.sh1.org/eisenbahn/shhp.htm

UPDATE: Version 0.4
+ new pre signal graphics => no more unrealistic waiting at distant (VR) signals
+ changed exit signal post plate to white-red-white
+ better post plates for PBS
+ one-way PBS now has ground-level blocking signal on it's back

UPDATE: Version 0.3
+ PBS support

Screenshot:
Image


Attachments:
File comment: German Signals v0.4 (Windows/OTTD)
gersignw.grf [27.76 KiB]
Downloaded 827 times

_________________
Image


Last edited by fpe on Sat Jan 24, 2009 11:25 am, edited 4 times in total.
Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 19, 2009 3:06 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Mon May 02, 2005 11:05 am
Posts: 15415
Location: localhost
What is exactly the difference between normal and exit signals? It is not very clear from that image.

_________________
Don't panic - My YouTube channel - Follow me on twitter (@XeryusTC) - Play Tribes: Ascend - Tired of Dropbox? Try SpiderOak (use this link and we both get 1GB extra space)
Image
OpenTTD: manual #openttdcoop: blog | wiki | public server | NewGRF pack | DevZone
Image Image Image Image Image Image Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 19, 2009 3:09 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Fri May 14, 2004 6:31 pm
Posts: 11
Location: Germany
The exit signal has the green light in the top instead of the bottom. If it's red, it's only hard to distinguish from the normal one.
So there is still work to do...

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 19, 2009 3:11 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Mon May 21, 2007 11:47 am
Posts: 6461
Location: The Netherlands
Can you do us a screenshot with those signals in live action?

_________________
FooBar's Tram Tracks | TransRapid Track Set | Metro Track Set | OpenGFX base graphics set | FIRS Industry Replacement Set
Dutch Tram Set | Dutch Trainset 2 | Dutch Road Furniture


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 19, 2009 3:12 pm 
Offline
Director
Director
User avatar

Joined: Sun Jul 13, 2003 12:47 pm
Posts: 615
Location: Alphen aan den Rijn
I like your attempt, but due to the nature of TTD signals you can now have trains waiting at distant (VR) signals. I'm not sure if I'd like that. I also wonder if it isn't possible to ad some signal plates to differentiate between normal and exit signals?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 19, 2009 10:49 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Fri May 14, 2004 6:31 pm
Posts: 11
Location: Germany
I have made a little update.
Exit signals and normal ones are now easier to differentiate. I also enlarged some lights to make them better readable. It's still far from those half-a-train-wide default "traffic lights", but I think this more filigreed optics looks better.

The grey signs can be removed by setting GRF parameter 1.

You are right broodje, having trains waiting at VR signals is really not that beautiful, maybe I will use another signal type for TTD-"presignals" and leave the diagonal ones only to the combos.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 20, 2009 11:53 am 
Offline
Tycoon
Tycoon

Joined: Wed Apr 27, 2005 7:09 am
Posts: 4963
fpe wrote:
I have drawn some new signals looking similar to those found on German railroad tracks.

Interesting.

I´ve been experimenting with introducing "german" signals into the DB set since quite a long time. AFAIR, discussions about more "realistic" signals goes back even into the days of the TTDPatch mailing list.

However, until now I didn´t find a good solution which would be acceptable for me to such a degree that it could be released to the public. Two of the usual problems can be seen here again: one is the usage of the Vr (trains in RL never stop here), the other is visibility.

However, there are more problems. In TTDPatch we not only have main signals, presignals, and PBS signals. We also have routing restricted signals, programmable signals, through signals, and inverted signals. And all should be able to tell them apart w/o using the query tool.

regards
Michael

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 20, 2009 6:24 pm 
Offline
Director
Director
User avatar

Joined: Wed Aug 10, 2005 10:18 am
Posts: 572
Location: Sittard, The Netherlands
The signals are great, well done.

But are there any plans for PBS signals?

_________________
My Sketchup models on the 3d warehouse.
My flickr photostream.
My Trainspo account.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 20, 2009 7:08 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Fri May 14, 2004 6:31 pm
Posts: 11
Location: Germany
Thank you.

trainboy2004 wrote:
But are there any plans for PBS signals?

Yes. I thought of using normal signals with white-and-yellow post plates on it. In reality, this means that "If the signal shows halt or is broken, the train may pass and drive on sighting distance to the next signal." This - in the broadest sense - is almost similar to PBS behaviour, where multiple trains can share the same block.

Or, as Google translator says: "At one by a white-yellow-white-yellow-white light Mastschild marked main signal that hold shows or disrupted, trains may be, if after stopping before this signal an understanding with the signaller is not possible without the consent and must pass to next to the main signal in control. Main signals with this Mastschild have both a Vorsignalfunktion." :lol:

See http://www.stellwerke.de/signal/deutsch/sp.html for more information about signal post plates.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 20, 2009 10:16 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Fri May 14, 2004 6:31 pm
Posts: 11
Location: Germany
Updated to v0.3, now with PBS support and some minor pixel changes again.

Does someone know how I can replace PBS sprites without having to include all the semaphores?
I'm using Action5, and with that I have to give all the 240 sprites including semaphores until I get to the PBS ones.

I discovered that there are graphics for PBS-presignals, too. Can you even build them in OpenTTD?

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 20, 2009 11:14 pm 
Offline
Director
Director
User avatar

Joined: Wed Aug 10, 2005 10:18 am
Posts: 572
Location: Sittard, The Netherlands
I think the yellow needs to be a bit darker and the sign on the pole needs to be a little bit shorter. If you are using #3:

http://home.arcor-online.de/estw/sp1.gif

fpe wrote:
I discovered that there are graphics for PBS-presignals, too. Can you even build them in OpenTTD?


Never knew such thing existed, I only have PBS and PBS oneway.

_________________
My Sketchup models on the 3d warehouse.
My flickr photostream.
My Trainspo account.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 21, 2009 4:25 am 
Offline
TTDPatch Developer
TTDPatch Developer

Joined: Wed Feb 18, 2004 3:06 am
Posts: 10285
fpe wrote:
Does someone know how I can replace PBS sprites without having to include all the semaphores?
Use NewSignals (feature 0E). And then campaign for Open to provide what support it can for that feature.

fpe wrote:
I discovered that there are graphics for PBS-presignals, too. Can you even build them in OpenTTD?
No, but you can in Patch. You must include then in a type 04 action 5. In a type 0E action 5, though, you wouldn't have to.

_________________
To get a good answer, ask a Smart Question. Similarly, if you want a bug fixed, write a Useful Bug Report. No TTDPatch crashlog? Then follow directions.
Projects: NFORenum (download) | PlaneSet (Website) | grfcodec (download) | grfdebug.log parser


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: German Signals v0.4
PostPosted: Fri Jan 23, 2009 12:06 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Fri May 14, 2004 6:31 pm
Posts: 11
Location: Germany
UPDATE: Version 0.4
+ new pre signal graphics => no more unrealistic waiting at distant (VR) signals
+ changed exit signal post plate to white-red-white
+ better post plates for PBS
+ one-way PBS now has dwarf-sized blocking signal on it's back

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: German Signals v0.4
PostPosted: Fri Jan 23, 2009 2:16 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Thu Nov 30, 2006 8:33 pm
Posts: 2141
i thought it were "small people" or "little people", not dwarfs ;) ... to be political correct i mean

_________________
Member of the
ImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: German Signals v0.4
PostPosted: Fri Jan 23, 2009 2:30 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Tue Mar 30, 2004 12:30 pm
Posts: 16654
Location: Almere, The Netherlands
In Dutch small signals are litteraly translated "Dwarf Signals". Those are tiny little signals which are close to the ground, the train is almost driving over them. Probably the same issue in German :)

EDIT: example: http://i92.photobucket.com/albums/l22/S ... 006022.jpg

_________________
Contributor to the The 2cc Set and Dutch Trainset. Inventor of the Metro concept. Retired Graphics Artist.
Image Image
Download TT | Latest TTDPatch | OpenTTD | OpenTTDCoop | BaNaNaS: OpenTTD content system | 2048² OTTD scenario of the Netherlands
GRF Codec | GRF Crawler | GRF Maker | Usefull graphics & tools sites | NML Documentation Wiki | NFO Documentation Wiki
All my graphics are licensed under GPL. "Always remember you're unique, just like everyone else."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: German Signals v0.4
PostPosted: Fri Jan 23, 2009 2:42 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon
User avatar

Joined: Fri Jul 07, 2006 9:34 am
Posts: 1389
Location: Sagamihara-shi, Japan
Purno wrote:
Probably the same issue in German :)

Yup, Zwergsingal or Schutzsingal. http://de.wikipedia.org/wiki/Schutzsignal However the latter can also be seen on a normal height or even suspended.

_________________
Retired JapanSet developer and creator of TIAS.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: German Signals v0.4
PostPosted: Thu Jun 30, 2011 1:20 pm 
Offline
Engineer
Engineer

Joined: Tue Oct 12, 2010 1:55 pm
Posts: 82
I'm fairly surprised that none of the 129.250 people downloading this neat grf (according to bananas) reported this problem yet.
Maybe only i'm having it? Or there's a hidden fix i don't know of?


Attachments:
File comment: alignment problem with semaphore
sema_gs.png
sema_gs.png [ 8.01 KiB | Viewed 7616 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: German Signals v0.4
PostPosted: Thu Jun 30, 2011 1:52 pm 
Offline
Tycoon
Tycoon

Joined: Wed Jan 17, 2007 12:14 am
Posts: 6000
i took the liberty of fixing this, and adding an action 14 in the process. version is now called "v0.4a".
license is still CC-BY-NC-SA by Florian Eßer. My contribution is not significant since it was only copy-pasting.


Attachments:
gersignw.grf [27.93 KiB]
Downloaded 129 times

_________________
You might not exactly be interested in Ferion, but if you are, have fun :)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Powered by phpBB © 2000-2013 phpBB Group

Copyright © Owen Rudge/The Transport Tycoon Forums 2001-2013.
Hosted by Zernebok Hosting.